نویسندگان جشنواره هشتممحسن ذاکرالحسینی

    AWT IMAGE  ذاکر الحسینی، محسن (1341-)


دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه علامه طباطبایی.



معرفی

در بیست‌ویکم بهمن‌ماه سال 1341 در نیشابور دیده به جهان گشود. پدرش حاج عبّاسعلی ذاکرالحسینی، مشهور به «مرشد عبّاس»، استاد تجوید
و قراءت قرآن و از مؤسّسان نخستین مدارس امروزی نیشابور بود.

تحصیلات ابتدایی و راهنمایی و متوسّطه را در نیشابور به پایان رسانید، و به سال 1360 در رشتۀ فرهنگ و ادب دیپلم گرفت. سپس تحصیلات خود را در رشتهٴ زبان و ادبیات فارسی دنبال کرد، پس از اتمام  فوق‌دیپلم در سال 1363 (مشهد، تربیت معلّم)، به ترتیب مقطع کارشناسی را در سال 1368 (دانشگاه تهران)، فوق‌لیسانس را در سال 1376 (دانشگاه شیراز)، و دکتری را در سال 1388 (دانشگاه علاّمه طباطبایی) پشت سر گذاشت.

آیین شاعری را نزد شاعر توانا تقی سخن‌پرور، متخلّص به «دیبا»، و درس اخلاق و تفسیر دیوان مولانا صایب را در محضر غزلسرا و صائب‌شناس برجسته محمّد بی‌ریای گیلانی، متخلّص به «شیدا» فراگرفت. در آغاز تأسیس انجمن فرهنگی‌ ـ ‌هنری ادیب نیشابوری و نیز انجمن سخن نیشابور، دبیر و از اعضای مؤسّس آن هر دو انجمن بود.

در 1360 به استخدام آموزش و پرورش در آمد، و تا سال 1376 در دبیرستانهای قوچان تهران،  نیشابور و شیراز دبیری کرد. در 1376 از آموزش و پرورش به فرهنگستان زبان و ادب فارسی انتقال قطعی یافت، و از سال 1378 رسماً به عضویت هیأت علمی آن فرهنگستان در آمد. تدریس در بنیاد ایران‌شناسی، دانشگاه علاّمه طباطبایی، دانشکدۀ صدا و سیما، کارگاه آموزشی «آشنایی با تصحیح نسخه‌های خطّی»، و تدریس به شیوۀ سنّتی، از دیگر سوابق آموزشی اوست.

او که در هفتۀ کتاب سال 1384، به عنوان منتقد برگزیده جزو «خادمان نشر» به دریافت لوح تقدیر نایل آمد، در کنار انتشار مقاله در دانشنامۀ جهان اسلام، دانشنامۀ زبان و ادب فارسی، دانشنامۀ زبان و ادب فارسی در شبه قارّه، فرهنگ آثار اسلامی ـ ایرانی، و همچنین در نشریات الدّراسات الادبیّۀ (بیروت، دانشگاه لبنان)، سفینه (لاهور، دانشگاه پنجاب)، آینده، دنیای سخن، ناموارۀ دکتر محمود افشار، نامۀ فرهنگستان، معارف، نشر دانش، نامۀ بهارستان، آینۀ میراث، گزارش میراث، و کتاب ماه فلسفه و ادبیّات، آثار چندی را تصحیح کرده که عبارتنداز:

فرهنگ فرهنگ، تألیف میرزا ابوالقاسم فرهنگ، پایان‌نامۀ دورۀ کارشناسی ارشد، دانشگاه شیراز، 1376.

معیار الاشعار، تألیف خواجه نصیرالدین طوسی، پایان‌نامۀ دورۀ دکتری، دانشگاه علّامه طباطبایی، 1388.

رسالۀ اخبار سلسلۀ جلیلۀ وصالیّه، تألیف میرزا ابوالقاسم فرهنگ، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، 1390.

فرهنگ شمس قیس، ضمیمۀ  نامۀ  فرهنگستان (شمارۀ 11)، 1379.

عُراضه العروضیّین، تألیف جمال‌الدّین محمّد قَرْشی، ضمیمۀ  نامۀ  فرهنگستان (شمارۀ 13)، 1382.

حلیمی و فرهنگهایش، ضمیمۀ  نامۀ  فرهنگستان (شمارۀ 18)، 1383.